Elindult, és december 21-éig tart a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt kéri: a 10 kérdésből álló ívet minél többen küldjék vissza.

A gyermeket nevelő családok és a fiatal házaspárok támogatása áll a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció középpontjában – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin elmondta: nincs egyetlen olyan európai ország sem, ahol fenn tudnák tartani a népességet. Magyarország is döntési helyzetbe került, és arról határozott: a belső erőforrásokra szeretne támaszkodni, a magyar gyermekek megszületését, a magyar családok támogatását tartja fontosnak.

Kijelentette: a kormány meg szeretné ismerni a magyar emberek véleményét, ezért indul a konzultáció. Ez egy ismert, bevált gyakorlat, amely arról szól, hogy a legfontosabb kérdésekről várják az emberek véleményét, a lehetőség mindenki számára nyitott. Azt kérte, mindenki töltse ki a kérdőívet.

Az államtitkár kiemelte: fontos a visszajelzés arról, hogy a megkezdett úton menjenek-e tovább a családtámogatások terén, vagy változtassanak valamit az új kormányzati ciklusban. Megismételte: 2018 a családok éve, ilyenkor talán még fontosabb a családokról szóló párbeszéd.

A konzultációs kérdőív 10 eldöntendő kérdést tartalmaz, postázása a héten indul, és a válaszokat december 21-éig várják vissza.

A kérdőív kérdései:

Egyetért-e Ön azzal, hogy

– a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok támogatásával kell orvosolni

– az új családtámogatási programokat továbbra is a munkavégzéshez kössék

– a fiatal házasoknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez

– több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni

– a legalább három gyermeket vállaló édesanya kiemelt támogatást kapjon

– az állam ismerje el a főállású anyaságot

– támogassa a kormány a gyermeküket nevelő nők munkavállalását

– a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak

– gyermekeink szellemi, lelki, fizikai fejlődése olyan érték, amelyet az államnak is védenie kell

– azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához

– a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak.

Fontos, hogy minél többen kitöltsék és visszaküldjék a kérdőívet, mert ha a magyar társadalom számottevő rétege támogatja a kormány törekvéseit, akkor az ellenkező irányba tartó Nyugat-Európa és annak vezetői nem kényszeríthetik ránk élet- és nemzetellenes elképzeléseiket.

Forrás, foto: csalad.hu