Helyi idő szerint kedd este, 38:24 arányban megszavazta a demokrata többségű new yorki törvényhozás a Reproduktív Egészség Törvényt. A helyszínen tartózkodó New Yorki Közrádió riportere szerint a szenátusi szavazás után valaki felkiáltott: “Isten irgalmazzon ennek az államnak!”

Keddtől az anyaméh még veszélyesebb hellyé válik a meg nem született babák számára New York államban – írja a Daily Wire. A demokrata többségű törvényhozás egészen a szülésig legalizálta az abortuszt, ezzel egyidejűleg kivették a halálos procedúrát a büntető törvénykönyvből – tették mindezt az eufemisztikus elnevezésű Reproduktív Egészség törvény (RET) elfogadásával.

Az új törvény eltörölte az addig érvényben lévő szabályozást, melynek értelmében a művi terhességmegszakítást a 24. hétig lehetett törvényes kereteken belül elvégezni. A RET-ben a következő szerepel: “minden terhes személynek alapvető joga eldönteni, hogy ki kívánja-e hordani a magzatot a terhesség végéig, életet kíván-e adni a gyermeknek, vagy meg kívánja szakítani a terhességet.” Amennyiben a szakorvos “jóhiszeműen” jár el, a magzatot a születés pillanatáig meggyilkolhatja az anyaméhben “a beteg életének és egészségének megőrzésének érdekében.” Figyelemre méltó, hogy a fenti kontextusban használt “egészség” kifejezést nem definiálja a törvényt.

A törvényt éppen a híres alkotmánybírósági döntés (Roe v. Wade) 46. évfordulóján fogadta el a szenátus, mintegy emléket állítva annak.

(Fordító megjegyzése: Az 1973-ban meghozott legfelsőbb bírósági döntés, a Roe v. Wade, az abortusz tilalmának alkotmányosságát vizsgálta. A döntés indoklásában a bírák kifejtik, hogy az állam elismeri a nő azon jogát, hogy szabadon rendelkezhessen saját teste felett, ugyanakkor az állam magzati élethez fűződő érdeke a terhesség előrehaladtával egyre erősebbé válik. A 7-2-es arányban meghozott döntés értelmében az egyes államok a harmadik trimeszterig dönthetnek szabadon az abortusz szabályozása tekintetében.)

Andrea Stewart-Cousins, demokrata szenátor, a következőket nyilatkozta még a szavazás előtt: “Ez csak a kezdete azon védelmi intézkedéseknek, amelyeket a nők, a környezet, a büntetőjogi reformok és a az oktatás érdekében fogunk foganatosítani. Januárban, a Roe v. Wade évfordulóján maradandó kiállást fogunk tanúsítani.”

A Times Union beszámolója szerint a törvény kiemeli az abortuszt a BTK emberölés tényállásai közül is.

“A TÖRVÉNY ELLENZŐI HANGSÚLYOZZÁK, HOGY AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS ÉRTELMÉBEN AZ ÜGYÉSZSÉG NEM FOGJA TUDNI ELJÁRÁS ALÁ VONNI AZOKAT A SZEMÉLYEKET, AKIK MEGKÁROSÍTJÁK VAGY KIOLTJÁK A MAGZATI ÉLETET, PÉLDÁUL EGY CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAKKÉNT DEFÍNIÁLHATÓ ESEMÉNY SORÁN. A TÁMOGATÓK SZERINT AZONBAN EZEKRE AZ ESETEKRE SZÁMOS MÁS BÜNTETŐJOGI TÉTEL ALKALMAZHATÓ.”

 

A novemberi választások következtében New York államban demokrata többségű szenátus jött létre, így az egyébként katolikus new yorki kormányzó, Andrew Cuomo, kellő támogatással bírt az ügyben. Cuomo egy hírhedt 2014-es interjúban kijelentette, hogy az életet védőknek nincs helyük az államban.

“Kik ezek?” – tette fel a költő kérdést egy rádió interjúban. – “Ezek szélsőséges konzervatívok, akik az élethez való jog mellett állnak ki, a fegyverviselést támogatják és a melegek ellen vannak? Ezekről beszélünk? Mert ha igen, és valóban szélsőséges konzervatívok, akkor nincs helyük New York államban, mert a new yorkiak nem ilyen emberek.”

(A fordító megjegyzése: az amerikai jogrendszer precedensalapú és a Legfelsőbb Bíróság döntései az irányadók minden adott területén. Mivel a ’73-as Roe v. Wade az érvényes szövetségi jogszabály az abortusz szabályozása tekintetében, a New York-ban meghozott állami szintű törvény ránézésre alkotmányellenesnek tűnik. Amennyiben lesz olyan jogvédő szervezet vagy magánszemély, aki megpróbálja eljuttatni az ügyet a Legfelsőbb Bíróság elé – kijárva a bírósági hierarchia szintjeit -, akkor elképzelhető, hogy a new yorki törvényt hatályon kívül helyezik. Vagy, rosszabb esetben, a Roe v. Wade döntést módosítják. Ez azonban bizonyára évekig fog tartani.) 

Valószínű, hogy a magzatokkal szembeni különösen kegyetlen hozzáállás válasz lehet Donald Trumpnak, a múlt héten 650.000 ember részvételével megtartott March for Life (élet menete) rendezvényre küldött üzenetére: 

 “A mai napon aláírtam egy, a Kongresszusnak küldött levelet, hogy egyértelműsítsem, ha bármi olyan törvénytervezetet küldenek az asztalomra, ami gyengítené az emberi élet védelmét, azt meg fogom vétózni.”

Forrás: Daily Wire, 

               Geib Hajnalka – Vadhajtasok.hu

Kapcsolódó: Trump és Pence fantasztikus üzenete