Számos demográfiával foglalkozó szakember szerint a kormány nemrégiben feltett Nemzeti Konzultációs kérdései közül a legfontosabb és megmaradásunk szempontjából a legígéretesebb kérdés az alábbi volt:

Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el
a valódi főállású anyaság intézményét?

Tóth I. János egyetemi docens szerint is, a megfelelően kidolgozott és finanszírozott “Főállású szülőség” intézménye nagy mértékben és rövid időn belül növelhetné a születésszámot Magyarországon.

 

Főállású anyaság gyakorlati kérdései

Tóth I. János

Számomra a nemzeti konzultáció legizgalmasabb kérdése a főállású anyaság bevezetésére vonatkozott. A demográfiai válság enyhítésében ez az intézmény kiemelkedő szerepet játszhat, ezért ezzel a megoldási lehetőséggel több szakértő mellett magam is régóta foglalkozom.

 

A bevezetendő intézménnyel kapcsolatban néhány koncepcionális jellegű kérdést szeretnék feltenni.

Egy nő csak azután jelentkezhessen és válhasson főállású anyává, hogy négy gyermeke született vagy már korábban is? A rendszer a jelentkezés előtt született gyerekeket figyelembe vegye-e vagy sem?

A főállású anyaságot kérelmező ezt alanyi jogon megkapja-e vagy nem? Az utóbbi esetben az állás milyen előfeltételek (életkor, házasság, lakhatás, iskolázottság, férj állása és keresete) mellett szerezhető meg? A főállású anyák férjeiből esetenként lehetnek-e főállású apák? Ha igen, akkor ennek milyen előfeltételei legyenek?

A főállású anyaságból származó juttatás addig járjon, amíg a nő a kiskorú gyerekeit neveli, vagy nagyon sok (6-8) gyerek vállalása estében az anya nyugdíjas koráig? Az előbbi esetben az állam hogyan tudja segíteni a hozzávetőleg ötven éves nőket abban, hogy belépjenek a munkaerő piacra? Az utóbbi esetben a kiskorú gyerekekkel már nem rendelkező főállású anyák kaphatnak-e munkát a rendszeren belül, például a fiatalabb főállású anyák segítésével?

A főállású anyák közalkalmazotti jellegű munkabért kapjanak vagy pedig nem bér jellegű juttatást? A járandóság összege állandó legyen vagy változzon, mondjuk a gyermekek számával és korával arányosan? A fizetés figyelembe vegye az anyák (esetleg szülők) iskolai végzettségét vagy sem?

Az intézmény a főállású anyák nevelő munkáját ellenőrizze-e vagy sem? Ha igen, akkor hogyan szankcionálja a rossz munkavégzést?

Ezek a kérdések és még inkább a kérdésekre adható válaszok megmutatják, hogy a főállású anyaság intézménye sokféleképp elképzelhető. Közös érdekünk, hogy megtaláljuk ennek az intézménynek a legjobb verzióját.

 

A szerző egyetemi docens

 

Kapcsolódás: A fenntartható népesség elvi kérdései