Zaymus Eszter írása:

 

Iowa élő példája annak, hogy ott is lehet változást elérni az élet védelmében, ahol erre éveken át nem sok esély látszik. Nagy hatással volt rám a „szívdobbanás törvény” pozitív üzenete, így a CitizenGO amerikai munkatársával, Scott Schittl-lel ellátogattunk Iowába, hogy utánajárjunk a történteknek. Bízom benne, hogy az iowai tapasztalatokból tanulni tudunk, és fel tudjuk azokat használni a magyar kisbabák védelmezése során.

Az amerikai Iowa állam kormányzója, Kim Reynolds május 4-én írta alá a gyermekek életét a szívverésük észlelésétől (nagyjából a várandósság 6. hetétől) védelmező „szívdobbanás törvényt”. Az alábbi sorokat fűzte döntéséhez:

„Hiszem, hogy minden ártatlan élet értékes és szent, és mint kormányzó ígérem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek a védelmében. Ez az, amit ma teszek. Megértem, hogy nem fog mindenki egyetérteni ezzel a döntéssel. De ha a halált a szívverés megállásával határozzuk meg, akkor egy dobogó szív nem életet jelez? Számomra erkölcstelen megállítani egy ártatlan, dobogó szívet, és visszataszító magzati testrészekkel kereskedni. A hitem arra vezet, hogy minden iowait védelmezzek, függetlenül attól, hogy mennyire kicsik.”

Scott Schittl (CitizenGO), Zaymus Eszter (CitizenGO) és Amy Sinclear (Iowa állam szenátora) Des Moines State Capitol, 2018. október 4.​​​​​​​

Iowában felkerestük a The Family Leader és a Personhood Iowa szervezeteket. Majd a Des Moines-i Állami Törvényhozás Székházában találkoztunk Amy Sinclair szenátorral, akinek nagy szerepe volt a sikerben, mivel ő volt az ügy szenátuson belüli egyik fő támogatója. „Célunk, hogy minden iowai ember életét védelmezzük, különösen azokét, akik a legvédtelenebbek, és nem tudnak kiállni magukért” – mondta Amy Sinclear.

 

Példaértékűnek tartom az iowai életpárti törvényhozók kitartását. Miután leszavazták vagy bírósági úton ellehetetlenítették egy javaslatukat, mindig újra próbálkoztak.

Nézzük végig, honnan indult és milyen lépéseken keresztül jutott el Iowa a magzatok szívdobbanásának észlelésétől kezdődő védelméig!

Az Egyesült Államokban a Roe v. Wade-ügyben 1973-ban hozott legfelsőbb bírósági döntés tagállami hatáskörbe rendelte az abortuszok kérdését. Iowában 2017-ig egészen a második trimeszter végéig végeztek abortuszokat (holott az ilyen korban megszülető gyerekeket már képesek megmenteni az orvosok).

2008-ban kezdte el Iowában (Amerikában elsőként) a Planned Parenthood abortuszszervezet az úgynevezett „távabortuszok” vagy webkamerás abortuszok gyakorlatát. Ez lehetővé teszi, hogy a Planned Parenthood orvosai személyes konzultáció nélkül, nagyvárosi irodájukból, videóhíváson keresztül lépjenek kapcsolatba a vidéken élő várandós anyával, majd őt egy lakóhelyéhez közeli, távvezérelt fiókhoz irányítsák, ahol az abortusztablettát találja. Évente ezrek folyamodnak ehhez a módszerhez Iowa-szerte. Az emberi életeket kioldó mérgeket mint időzített bombákat helyezték el szerte az állam területén. Még csak orvosi vizsgálat sem szükséges a bevételükhöz, „tökéletesre” fejlesztették a terjesztésüket.

2011-ben az Iowa Right to Life csoport 20 000 aláírást gyűjtött a webkamerás abortuszok megszüntetése céljából.

2013-ban a fenti csoport javaslatára az Iowa Board of Medicine nevű orvosi testület előírta, hogy csak személyes orvosi konzultáció után lehet kiadni abortusztablettát. A Planned Parenthood bíróságon szállt szembe a döntéssel.

2014-ben az iowai Legfelsőbb Bíróság döntése kimondta: egy orvosi testületnek nincs joga ilyen szabályt hozni.

2015-ben a Főügyészi Hivatal síkra szállt azért, hogy engedélyezzék az orvosi testület számára a távabortuszok gyakorlatának megtiltását, de az iowai Legfelsőbb Bíróság megvétózta a beadványt.

2017-ben életpárti törvényt fogadtak el, amely minden várandós anya számára lehetővé tette az ultrahangkép megtekintését, elrendelte a nők informálását az abortusz veszélyeiről, bevezette a 20. heti határt mint legkésőbbi időpontot a legtöbb abortusz elvégzésére, továbbá 72 órás várakozási időt rendelt el a nő első jelentkezése és az abortusz között.

2017-ben a Planned Parenthood megtámadta a törvényt, a Legfelsőbb Bíróság blokkolta a 72 óra várakozási időt célul kitűző szabályt, amely esélyt adhatott volna a visszafordíthatatlan döntés átgondolására, és egy tájékozottabb döntéshozatalra.

2017-ben megvonták az Planned Parenthood iowai szervezeteinek állami támogatását, amelynek következtében négy klinikájuk bezárt.

2017-ben javaslatot adott be 20 republikánus és 1 független törvényhozó az emberi élet fogantatástól kezdődő védelméről, kimondva, hogy az élet értékes, így védelem illeti a fogantatástól kezdve, és minden emberi életnek ugyanazok a jogok járnak. A javaslatot a Szenátus Jogi Bizottsága nem hagyta jóvá.

2018 februárjában megszületett a „szívdobbanás-javaslat”, amelyet változtatásokkal (kivételként jegyezve az erőszak és a vérfertőzés eseteit, illetve a magzat élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenességeit) elfogadott a képviselőház és a szenátus. A jogszabályt május 4-én írta alá Iowa állam kormányzója.

Zaymus Eszter előadása az élet védelmének magyarországi helyzetéről a Thomas More Society vacsoráján (Omaha, Nebraska állam, 2018. október 4.)

„Értem és előre látom, hogy valószínűleg támadni fogják a törvényt, és hogy a bíróságok akár még a Legfelsőbb Bíróság elé is terjeszthetik az ügyet. Azonban többről van szó egy szimpla törvénynél. Most életről beszélünk. Nem fogok meghátrálni azért, aki vagyok vagy amiben hiszek” – írta Key Reynolds kormányzó, ismerve a többségében iowai demokraták által megválasztott főbírák életellenes döntési tendenciáját, és igaza is lett.

 

A Planned Parenthood abortuszszervezet jelenleg bíróságon támadja a jogszabályt, amely így a végső döntésig nem fejtheti ki a hatását.

Az ügy képviseletét az iowai államügyész a Thomas More Társaság nevű konzervatív, nonprofit jogvédő szervezetnek adta át, akik ingyen vállalták a védelmet. A szervezet október 4-i gálavacsoráján a magyarországi abortuszhelyzetről is szó esett. A résztvevők tisztelettel adóztak Alaptörvényünk előtt, amely a magzati életet a fogantatástól kezdve védendőnek tartja, és drukkolnak, hogy ez az alapelv a gyakorlatban is megvalósulhasson.

A „szívdobbanás-törvény” egyik fő szószólója, Amy Sinclair iowai szenátor elmondta, megérte küzdeni érte, bármi is lesz a bírósági végzésben.

A világszerte megismert iowai jogszabály szemléletformáló hatása tagadhatatlan, mivel alapjaiban rengeti meg az embrionális kutatások fejlődése ellenére még mindig elterjedt „az csak egy sejtcsomó” tévhitet. Megszemélyesíti a magzatot, a nevében hordozva, hogy életről van szó, hiszen hogyne élne, akinek dobog a szíve!

Az iowai életpárti jogalkotók és szervezetek kifejezték szándékukat az emberi élet védelméért tett lépések folytatására, mindaddig, amíg vannak olyan emberek, akiknek nincs biztosítva az élethez való joguk. Emellett remélik, hogy példájukkal hozzájárulhattak világszerte az emberi élet védelmének előmozdításához.

Látva az iowaiak kitartását és leleményességét, tanuljunk tőlük! A képviselőházban és a szenátusban többségbe kerülve megragadták a lehetőséget, és életpárti szabályokat hoztak. Magyarországon is követhetjük a jó példát mind állampolgárként, mind pedig politikusként.

Felelős állampolgárokként újra és újra szólaljunk föl a legvédtelenebb születendő gyermekekért és válságban lévő szüleik segítéséért! Politikusként pedig tegyünk lépéseket, hogy a magzati élet Alaptörvényünkben lefektetett védelme a gyakorlatban is megvalósuljon! Mivel egy családbarát ország csak ott jöhet létre, ahol a családok minden tagja biztonságban van, így a megfogant magzatok is.

Forrás: Képmás

Kapcsolódó: Megölt magzatok szerveit árulják

 Életellenesség mesterfokon