A Pesti tv  Az Ügy nevű oknyomozó riportjában Füssy Angéla és Jurák Kata egy olyan, az Alkotmánybíróság elé került ügyet boncolgat, amelyben az anya azért perelte a kórházat, mert nem ismerték fel időben, hogy a magzat kisfokú testi rendellenességgel bír. A beadvány szerint így nem volt lehetősége abortuszra az anyának, aki most azt állítja, hogy ezzel sérült az önrendelkezéshez való joga.

A bírói eljárásra okot adó ügyben a felperes anya részt vett a kötelező ultrahang vizsgálatokon, amelyek során nem merült fel a gyermek károsodásának gyanúja, azonban gyermeke – a terhesség 38. hetében – egészség-károsodottan született, néhány ujja össze volt nőve. A felperes álláspontja szerint, ha az alperes kórház megfelelően végezte volna el a szükséges magzati vizsgálatokat, különösen a 18. hétre előírt ultrahang vizsgálatot, élhetett volna önrendelkezési jogával, megszakíthatta volna a terhességet, és a fejlődési rendellenesség folytán felmerült költségek és a gyermek egészségi állapota miatti lelki terhek sem merültek volna fel. Az alperes kórház álláspontja szerint a később felismert rendellenesség nem minősíthető olyan eltérésnek, ami alapot adhatott volna a terhesség megszakítására.

Az életvédők véleménye szerint ez az ügy rámutat annak a gyakorlatnak a tarthatatlanságára és abszurditására, hogy az abortuszok során életképes, magzati életkorukat élő embereket ítélünk halálra, hovatovább egy már élő csecsemő esetében lehetséges, hogy az anya annak elmaradt haláláért bíróságra menjen.

 

A teljes riport és cikk itt érhető el.