December 28-án Aprószentek ünnepét tartja a Katolikus Egyház. Ezen a napon emlékezünk azokra a két évnél fiatalabb fiúgyermekekre, akiket Heródes hatalomféltése miatt a katonák kivégeztek Betlehemben (Mt 2,16–18.). Heródes remélte, hogy közöttük lesz az a gyermek is, aki a megjövendölt Messiás, vagyis veszélyt jelenthet az ő uralkodására. Jézust ekkor már Egyiptom felé menekítették a szülei. Az Aprószentek az első kereszténynek tekinthető vértanúk, és jelképei minden ártatlanul, védtelenül kivégzett gyermeknek, az abortusz áldozatául esett magzatoknak is. Így lett Aprószentek ünnepe a magzati élet védelmének, a megszületés jogának az emléknapja is.

“A meg nem született gyermek – emberi magzat – az emberi faj élő tagja, akárcsak te vagy én. Az Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve, nagy dolgokra: hogy szeressen és szeressék.
Ezért nincs választási lehetőség, ha egy gyermek megfogant. Egy második élet, egy másik emberi lény él már az anya méhében.
Isten, adj nekünk bátorságot, hogy megvédjünk minden újszülöttet. Mert a gyermek Isten legnagyobb ajándéka a családnak, a népnek és a világnak.”

(Kalkuttai Szent Teréz)