Vigyázó szemünket Amerikára vessük!

Az utóbbi hetekben felerősödni látszanak az abortusz-ipar ellenes erők odaát, amely folyamat azzal kecsegtet, hogy fenekestül felforgatja a magzatok akadálytalan gyilkolászásának üzletágát.

Az abortuszt korlátozó, hasonlóan szigorú törvényt az elmúlt hónapokban több, elsősorban közép-nyugati és déli amerikai tagállamban is elfogadtak. Így például Arkansas államban, Georgiában, Kentuckyban, Ohióban, Louisianában, Alabamában, legutóbb pedig Missouriban.

Ideje a magyar változtatásnak is!

Alábbi cikk: Katolikus Válasz

 

KÉSZÜLJENEK ÉLETVÉDŐK!

“Sokan támadják majd az új abortusztörvényt” – írja Alabama állam új abortusztörvényének megszavazása kapcsán több tudósító hírportál, köztük a Keresztény Élet is. Amit a tudósítások nem tesznek hozzá, az ez:

Pontosan ez a cél!

Az Alabama állami szabályozást ugyanis az Amerikai Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő Legfelsőbb Bíróságon lehet megtámadni. A megtámadás egyet jelent majd azzal, hogy a testület felülvizsgálja az USA liberális abortuszszabályozásához vezető Roe vs. Wade precedenspere kapcsán hozott korábbi ítéletét.

Az 1970-es években hozott ítélet, alkotmányos szabadságjognak kimondva a magzatok életének kioltását, szövetségi szinten kötelezte az USA tagállamait arra, hogy biztosítsák a polgáraik számára ezt a “szabadságjogot”. Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság az alabamai törvény vizsgálatakor a tartalmában semmisnek nyilvánítja majd ezt a korábbi határozatát, az USA államok ismét szabad kezet fognak kapni, hogy maguk döntsenek az abortuszok (tetszőlegesen szigorú) helyi szabályozásáról.

Az Egyesült Államokban mára többségbe kerültek az abortuszok szabad hozzáférését ellenzők, a legtöbb államban pedig az abortuszok szabályozásának igen komoly szigorítása várható.

Hasonlóan pl. a melegházasságok számos más országra kiterjedt elismeréséhez, egy ilyen ítélet a Legfelsőbb Bíróságtól világszerte lavinát indíthat el a magzatok élethez való jogának elismerésében és az életük erőteljesebb védelmében.

A Legfelsőbb Bíróságon tavaly (Brett Kavanaugh bírói kinevezésével) többségbe kerültek az életpárti konzervatívok. Már a Donald Trump elnöki győzelméhez vezető kampányban világossá vált, hogy a mostani négyéves ciklusa alatt az elnöknek több (liberális-abortuszpárti) bíró lecserélésére lesz lehetősége. Két bíró lecserélésével a testületben tavaly a konzervatív-életpárti bírók kerültek többségbe. Az sem volt titok, hogy amikor ez megtörténik, az Egyesült Államok valamely államában szándékosan ilyen provokatív, szigorú abortuszszabályozást vezetnek majd be azért, hogy a megtámadásával az abortuszok ügye ismét a Legfelsőbb Bíróságra kerüljön – sokkal nagyobb eredményt elérve egy helyi szigorúbb szabályozásnál.

Bővebben erről lásd a Catholic Herald cikkét.

Kapcsolódó: Mi a véleményed az abortuszról?

Az amerikai horror törvény