A Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom üdvözli a kormány nemrég bejelentett 7 pontos családvédelmi akciótervét.

Meglátásaink a következők:

A pénzügyi támogatások óriási segítséget fognak jelenteni sok családnak, még akkor is, ha hitel formájában történik.

A lakástámogatás kibővítése használt ingatlanra és a 35 milliós értékhatár eltörlése szerencsés előrelépés.

A jelzáloghitelek csökkentése a gyermekek érkezésével párhuzamosan szintén komoly érv lehet majd sokaknak a gyermekvállalás mellett.

A négy vagy több gyermekes édesanyák SZJA mentessége az anyagi plusz mellett álláspontunk szerint főleg erkölcsi elismerést közvetít, egy gesztus, ami jelen esetben fontosabb talán az anyagiaknál.

Kevesen tudnak majd új 7 személyes autót venni.

Egy gyermek ezerszer jobb helyen van a nagymamája karjaiban, mint a bölcsődében. A nagyszülői GYED segíthet újra felfedezni a többgenerációs nagycsaládok előnyeit és pótolhatatlan értékeit. Mindazonáltal sajnálattal látjuk a bölcsőde program erőltetését, és hogy sok anya dolgozni kényszerül kisbabája mellett. Ez magas civilizációs fokot, de hanyatló kultúrát mutat. Baj van azzal a közösséggel, amely nem képes biztosítani az egészséges élet egyik alapját tagjai számára: a kisgyermek helye az édesanyjánál van.

Hiányoljuk továbbá a hivatásos szülői életpálya modell bevezetését. Az intézkedés elmaradása mögött a gazdasági élet szereplőinek nyomását sejtjük, akik a dolgozók hiánya miatt nem akarják kiengedni a családanyákat a munkaerő piacról ugyan úgy, ahogy a bölcsőde program mögött is részben ez lehet az érv. Kár, ugyanis a “hivatásos szülő” program kellő anyagi elismerés mellett rövid távon látványosan emelhetné a gyermekszületések számát, amely a gazdaságnak is hosszú távú érdeke.

Sajnálatos, hogy a magzati élet valódi védelme továbbra sem képezi az akcióterv részét, így Magyarországon minden negyedik kisbaba életveszélyben van az anyja méhében. Lehetséges azonban és reméljük, hogy sok magzatgyermek megmenekül majd a haláltól, ha szüleik a megemelt támogatások miatt inkább az élete mellett döntenek.

Azokhoz pedig, akik az anyaságban csupán a nők fakanálhoz való ragasztását látják nincs mondanivalónk. Nekik elmagyarázni a gyermekszületés, az anyaság misztériumát és ajándékát, vagy nemzetünk fennmaradásának fontosságát olyan lenne, mintha egy sas próbálná elmondani a vermelő pontynak,  milyen a végtelen hegyek fölött szállni, és arcunkon érezni a nap melegét.

Az acsarkodóknak, epét hányóknak, idegenszívű gyűlölködőknek és az őket követő farkasfalkának pedig üzenjük, hogy a magyarság márpedig él és élni fog, a mag népe nem vész el, a gyermekkacaj betölti majd a Kárpát-medencét, eljön a mi időnk és ez a bátor és szabad nép felemelkedik poraiból újra és szárnyalni fog mint a főnix madár!

És megnyugodhatnak: ahogy ez lenni szokott, őket is magunkkal fogjuk cipelni.

Budaházy Edda

 

A hét pont részletezve:

  1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él és 3 éven belül gyermeket szül, 10 millió forint kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönben részesülhet. A hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat, ha akkor veszik fel, amikor már az első gyermek úton van: az első gyermek érkezésekor ugyanis három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát elengedik. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik. A kölcsön havi törlesztőrészlete a 10 millió forintos maximális összeg felvételekor sem fogja meghaladni a havi 50ezer Ft-ot. A gyermekvállalást támogató program 2019. július 1-től nyílik meg, és három évig lesz lehetőség igénybe lenni. A támogatás a 2019. július 1-je után megszületett babákra lesz érvényes, tehát azoknak a családoknak, akik 2019. július 1. után vállalnak gyermeket, illetve az után születik majd meg a gyermekük.

 

  1. Bővítik az otthonteremtési programot. A vissza nem térítendő CSOK mellé járó kamattámogatásos kölcsönt várhatóan 2019. július 1-től használt lakások megvásárlásához is fel lehet venni. A CSOK mellé jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A hiteleket 25 éves futamidővel, garantáltan 3% alatti kamattal lehet felvenni. A jövőben a használt lakások megvásárlásához ugyanebben az összegben, ugyanilyen feltételekkel lehet felvenni a a kamattámogatott kölcsönt. Ezzel párhuzamosan eltörlik a használt ingatlanok vásárlásánál a 35 millió forintos értékhatárt is, amely korábban a CSOK felvételének feltétele volt.

 

  1. Csökkentik a nagycsaládosok jelzáloghiteleit. Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok fennálló jelzáloghiteléből. Most már – várhatóan 2019. július 1-től – a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át. Az intézkedés a CSOK mellé felvett hitelekre is érvényes.

 

  1. A négy vagy többgyermekes anyák mentesülnek a személyi jövedelemadó befizetése alól. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, várhatóan jövő évtől életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól. A családi adókedvezmény jelenlegi rendszere párhuzamosan megmarad, a négy- vagy többgyermekes anyák együtt vehetik igénybe a kettőt.

 

  1. Bevezetik a nagyszülői gyedet. 2019. július 1-től várhatóan, ha a szülők úgy döntenek, átadhatják a gyed-jogosultságot a nagyszülőnek. Ez olyan nagyszülőkre vonatkozik, ahol a nagyszülő aktív, dolgozik, tehát nem nyugdíjas. Fontos, hogy a gyed extra erre az esetre nem terjed ki, azaz a nagyszülő nem dolgozhat a gyed mellett, hanem aktívan részt kell vennie a gyermek nevelésében.

 

  1. 2022-re megvalósul a teljes bölcsődei ellátottság. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét. Ehhez összesen 70 ezer férőhelyre van szükség, azaz 20 ezerrel többre, mint amennyi most rendelkezésre áll.

 

  1. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. Ezt a támogatást is várhatóan július 1-től lehet majd igényelni.