Görgey Zsuzsannának, az Az Adj életet a gyermekednek életvédelmi csoport tanácsadójának írása a csaladhalo.hu-n jelent meg:

Hazánkban – ahogy más országokban is – hosszú évek óta igen magas az öngyilkosságok aránya, sok a depressziós, alkohol problémákkal küzdő, a pánik beteg. Rengeteg a tönkrement párkapcsolat. Ezek az abortusz utáni szindróma (PAS) tipikus kísérői is. Nem biztos, hogy minden ilyen tünet egy-egy abortuszra vezethető vissza, de tapasztalatunk és a pszichológiai kutatások alapján azt kell mondani, hogy igen nagy a valószínűsége. 

 

A magyarországi hatályos törvények alapján alapvetően a magzat 12 hetes koráig az anya kérésére (súlyos válsághelyzetre hivatkozva) a kisbaba szabadon és minden kötelezettség nélkül abortálható. Az elvégzett abortuszok 97 százalékában egészséges a magzatok. Az erőszakból fogant és a magzat vagy az anya életét fenyegető körülmények miatt elvégzett abortuszok száma mindössze 3 százalék.

Az abortuszt bármely orvos vagy családtag szorgalmazhatja, és sokszor előfordul, hogy bár az anya megtartaná, enged a szülői, párkapcsolati, orvosi nyomásnak és elveteti a babát. A következményeket természetesen mindenki viseli, de legközelebbről az anya maga az érintett.

1956 óta, mikor orosz nyomásra bevezették Magyarországon az abortusz lehetőségét több sérült generáció jött létre emiatt, akik mind-mind tovább viszik az immár tudatalatti szintre beült káros gyakorlatot és gondolatmenetet. Az érintett pedig jóformán, akit a 12 hetes határ korlátok közé szorított csak akkor eszmél fel mikor a műtőasztalra kerül, vagy a műtét végén ébresztik. Ez a dolog igazi tragédiája. Neki ugyanis a továbbiakban baba nélkül a tettével együtt kell élnie.

Sajnos mikor egy anya valóban kétségek között, valós válsághelyzetben van, akár a párkapcsolata, akár az anyagiak, akár egyéb okok miatt nem kap igazi segítséget. Nagyon sok ember még ma is úgy gondolja, hogy a baba még nem élőlény (sejtcsomó elmélet) illetve ha eltüntetik akkor megszűnnek a gondok. Sokszor azok a legnagyobb szószólók akik nem éltek még át abortuszt és fogalmuk sincs arról milyen következményei lesznek.

Aki picit is jártas az embrionális biológiában tudja jól, hogy a megtermékenyülést követő 36 órában minden genetikai változás lezajlik. Létrejön az új ember, aki ezt követően jóformán már csak növekedni fog. Minden információ készen áll, hogy az új életet felépítse.

Egy várandósságot az első menstruáció kimaradását követően fedeznek általában fel. Ekkor a magzat már több mint 5 hetes. Dobog a szíve, keze-lába fejlődik, az agya hihetetlen ütemben dolgozik azon, hogy mire letelik a 9 hónap méhen belüli élet ki tudjon lépni a világba, megszülethessen. Érdekes paradoxon, hogy ha egy babát várnak, akkor mindezen fejlődési lépcsőfokokkal a szülők tökéletesen tisztában vannak. Vannak babás oldalak ahol heti lebontásban leírják, hogy éppen hol tart a magzat, miket tud már. Jó volna, ha az abortuszt javasló emberek, illetve az érintettek is megnéznék, olvasnák ezeket mielőtt bármit is javasolnak vagy tesznek.

Hazánkban hosszú évek óta igen magas az öngyilkosságok aránya, sok a depressziós, alkohol problémákkal küzdő, pánik beteg. Rengeteg a tönkrement párkapcsolat. Ezek az abortusz utáni szindróma (PAS) tipikus kísérői is. Nem biztos, hogy minden ilyen tünet egy-egy abortuszra vezethető vissza, de tapasztalatunk és a pszichológiai kutatások alapján azt kell mondani, hogy igen nagy a valószínűsége. Ilyenkor ugyanis nem csak a test sérül meg, aminek gyakran koraszülés, akár testi-lelki eredetű meddőség is lehet a következménye, hanem a lélek is.

A legelső dolog ami abortusz után történik általában, hogy a párkapcsolat tönkremegy. Még akkor is, ha közös döntés volt a gyermek fel nem vállalása, hiszen elpusztítottak egy közös “művet” vagyis életet. Általában megváltozik a szexualitáshoz való viszony és mivel értékrendbeli konfliktus jön létre az anyában, megalázó, bántalmazó párkapcsolatokba is könnyebben fog belemenni. Ha nem kap segítséget megjelenhetnek a drog és alkohol problémák is. Ami különlegesen súlyos probléma, hogy sérül a gyermekekhez való kötődés képessége, érzelmi távolságtartás jön létre. Ez a később, már jó időben fogant gyermekekre nézve tragikus hatású, hiszen életük első két évében mindennél nagyobb szükségük van az odaadó, szerető anyai / apai gondoskodásra. Pszichológiai kutatások alapján (Philip G. Ney,Marie A.Peeters-Ney) egyértelmű összefüggés van a családon belüli erőszak, gyermekbántalmazás és az abortusz között.

Ha picit messzebbre tekintünk, el kell mondani, hogy az abortusznak generációkon átívelő hatása van, és befolyásolja a később vagy jó időben fogant magzat személyiségét. Akinek a közeli családjában előfordult abortusz, maga is sérül, ez pedig erősen kihat a későbbi saját gyermekvállalására. Az ilyen emberek bizonytalanságuk és érintettségük miatt könnyebben mennek abortuszra és a folyamat megállíthatatlanul pörög tovább….

Magyarországon jelenleg kb. 2 millió nő és a hozzájuk tartozó 2 millió férfi érintett az abortusz hatásaival kapcsolatban. (A műtétet elvégző orvosokról még nem is beszéltünk, akiknek ez igen súlyos lelki teher!) Sokszor az érthetetlen viselkedés mögött pontosan egy ilyen történés áll. Ezekkel a sérült emberekkel együtt élünk, részei a mindennapi életünknek, talán épp a családtagjaink. Már az is előrelépés, ha elkezdünk másképp gondolkodni. Ha felelősen élünk, cselekszünk, ha elismerjük, hogy az élet a fogantatástól indul.

Kilenc hónap igen hosszú idő, ami alatt a nő anyává, a magzat gyermekké érik, kettőjük szimbiózisából pedig egy csodálatos, boldog érzésekkel teli közös élet sarjad.

Azok akik az élet megtartása mellett döntenek sosem bánják meg. Sőt. Sokszor az miatt van lelkiismeret furdalásuk, hogy valaha kétségeik voltak a gyermek vállalását illetően.

Mi, az Adj életet a gyermekednek csoport tagjai a 2019-es új esztendőben arra kérnénk mindenkit, aki e-sorokat olvasta, hogy segítsenek az anyának és a babának is jó megoldásokat találni.

Örömmel fogadjuk, ha hozzánk fordul, aki úgy érzi bajban van és tanácsra, támogatásra szorul.

Azokat is örömmel fogadjuk akik többet szeretnének tudni, vagy csak beszélgetnének, mert érdekli őket a téma és valós információkat kapnának. Szívesen beszélgetünk, adjuk át a megszerzett édes-keserű tapasztalatainkat. A csoportban jelen lévő életvédő szervezetek képviselői és a témában jártas szakemberek pedig valós segítséget tudnak nyújtani.”

Albertné Görgey Zsuzsanna, életvédő, az Adj életet a gyermekednek csoport tanácsadója

Forrás: csaladhalo.hu

Kapcsolódó: Nem jön létre demográfiai fordulat, míg az ártatlanok vére folyik